Posts

Showing posts from August, 2007

percubaan pertama utk projek

Image
Semalam buat pertama kalinya aku gi photo shot (utk projek) dengan menggunakan dslr aku tu merangkap 'bf' aku yg terbaru.ehe. lokasinya cuma dataran pahlawan. cuma 1-2 kawasan je aku gunakan, sbb utk percubaan biarlah guna tempat yg sama sebab tak nak buang masa sangat. pergi pun naik bas, so tak banyak masa la nak merayap banyak tempat.


Ni gambar bumbung ruangan dalam dataran pahlawan. pedulikan org sekeliling..aku berdiri kat tgh2 tu sambil snap gambar bumbung tu.


Gambar air pancut ni aku dah lupa guna fast or slow shutter speed..sebab aku memang confuse bab2 tu. tapi kebanyakan gambar agak tak menjadi la utk buat projek. takper..practice makes perfect kan..aku mmg berpegang pada ayat tu.



Lokasi pertama kat dataran pahlawan kat tempat kolam ikan yang ada air pancut tu.banyak gambar yang di ambil menggunakan shutter speed dan aperture yang berbeza, dan banyak gak la gambar yang tak menjadi. sebelum gi shoot aku cuma study sket2 je pasal shutter speed n aperture..so bila dah samp…

dari nikon ke canon

Image
Ahad lepas aku dah beli Canon EOS 350d kat low yat.
Penat gak la merayap kat semua kedai dalam tu..konon nak survey harga paling murah la.
sebelum tu aku dah survey kat kl sentral. ada gak kedai camera Fotokem. kat situ aku tanya harga Nikon d40, dia bagi dlm RM1880!! wow..murah giler..tp tak termasuk beg, 2gig card, dan tripod.

kalau dicampur semua tu dalam RM2005. Murah gak kan?
Tp masa tu abg aku suruh survey kat low yat dulu mana tau murah kan..then gi la low yat.....
survey punya survey....harga nikon d40 yg paling murah cuma RM2025. tu pun satu kedai je dapat harga tu. lain kedai dapat RM2050!!! argh..takkan nak patah balik ke kl sentral kot??
serius aku penat masa tu...adeh..

jalan punya jalan lagi..aku singgah tgk kat kiosk yg ada kat tgh laluan tu. nampak la brand canon punya..tah apa jampi dorg sampai aku blh stuck kat situ..hehe..
sembang punya sembang aku tertarik la nak beli jenama canon tu. mungkin sbb warranty card dia tambah lagi 2 tahun kot...dan harga diskaun dia agak menari…