Posts

Showing posts from 2017

DEAR BLOGGER, JOM ASAH SKIL MENULIS

Image
BERITA BAIK BUAT BLOGGER YANG INGIN ASAH TEKNIK PENULISAN IBRAH.

TAHNIAH kerana selangkah ke hadapan untuk belajar teknik penulisan Ibrah (Pengajaran/Moral/Nilai).

Adakah anda rasa banyak masa di bazirkan di blog menulis sesuatu yang tiada NILAI? 

✅Adakah anda selalu update blog tapi tiada PEMBACA? (Krik, krik, krik)

✅Adakah anda dah letih celoteh panjang-panjang tapi SYOK SENDIRI akhirnya?

✅Adakah anda asyik-asyik taip, asyik-asyik padam AYAT yang nak ditulis? Sudahnya tutup laptop dan terus tidur.

Rupanya, inilah dilema penulis-penulis BLOG, iaitu:

⏩Masih tercari-cari teknik menulis untuk memberi KESAN kepada hati pembaca.

⏩Masih menulis hal-hal yang tidak berpotensi untuk di VIRALKAN.

⏩Sudahnya, update saja cerita-cerita yang senang di COPY PASTE, buat REVIEW produk, lagi parah buat cerita sensasi semata-mata untuk meraih trafik dari pembaca saja. Sedih kan?

Mahukah anda saya tunjukkan satu jalan keluar dari menulis yang semborono kepada penulisan yang penuh EMOSI, ROHANI dan INTELEKT…

TAPAU AKHIRAT

TAPAU AKHIRAT.

Guys, pernah ke kita bayangkan, setiap tulisan kita di blog atau media sosial lain juga boleh menambahkan sedikit saham kita di akhirat?
.
.
Yelah, dalam seharian kita update F/blog entah berapa banyak kali. Tapi, isi yang kita luahkan tu kan, macam kosong...kosong..
.
.
Hari-hari update status, tapi tak dapat nak tapau sikit untuk akhirat. Lagi lah kita ni menjual macam-macam.
.
.
Ye, memang kita nak dapat income dengan status2 jualan kita. Tapi kan, income tu ibarat jadi touch & go. Kita dapat duit, tapi tulisan kita? Habis gitu saja.
.
.
Lepas tu kita mula rasa LETIHNYA hari-hari mengadap FB/blog tapi tulisan kita jadi takde ROH, tak BERPENGARUH, takleh nak jentik hati follower kita. Follower baca sekali je, esok dah LUPA.
.
.
Sebenarnya KaYati ada lubuk untuk uols belajar TEKNIK PENULISAN IBRAH (moral/pengajaran/nilai).

Apa yang dapat dari lubuk ni?
.
✅Penuh strategi EMOSI untuk memujuk follower baca cerita iklan.

✅Belajar tulis iklan yang lebih kepada menyebark…

5 Simpton Dapat Di Atasi Ketika Mengandung

Image
2 TABLET TAMARGO SEHARI MEMBERI KELEGAAN SEMASA MENGANDUNG


Bukan setakat tu.. dgn 2 tablet sehari:
➜Bertenaga sepanjang hari ➜ Sistem imunisasi bertambah ➜ Morning sickness berkurangan  ➜ Penyelesaian kepada HB rendah ➜ Mengurangkan dan membantu menghilangkan sakit kuning bayi 



[Keadaan lebih baik dari sebelum] ❝Saya ambil 2 tablet sehari. Acap kali saya muntah masa awal kehamilan saya, sangat membantu dalam kembalikan selera makan saya,❞ - Kyra, isteri bekerja.
[Badan lebih bertenaga] ❝Saya sgt menggalakkan anda cuba. Terasa tenaga tambahan,ikutkan badan saya sgt lemah sblum saya cuba makan produk ni, dah boleh buat kerja rumah semula,Alhamdulillah,❞ - Ana, suri rumah.

Selesaikan masalah anda skrg, jgn tunggu lagi,kami bantu sampai selesai masalah anda.
.
.
Untuk mencuba Tamargo Tablet ini boleh wassap saya 017-6699787.

Testimoni Kelas Asas Blog & Fanpage

Image
Alhamdulillah, blog saya kini jadi lebih informatif berbanding post-post saya tahun sebelum ini. Mengimbas kembali detik-detik saya di berikan sokongan ilmu tentang blog, masa tu awal tahun 2015, saya masih bekerja, namun di dalam hati sudah mulai memberontak ingin berhenti kerja. Tetapi saya masih ragu-ragu lagi. Masih sayangkan gaji pada masa tu.
.
.
Saya mencari kekuatan dengan membuat "searching" di internet tentang panduan bisnes untuk surirumah. Ini sebagai bekalan saya jika saya sudah mendapat tittle "surirumah". Hinggalah saya terjumpa 1 blog tentang Akademi Bekerja Di Rumah. Saya teruja sebab saya hampir nampak di mana saya akan berada nanti. Dari situ kisah saya terjumpa secara "online" guru yang memberi tunjuk ajar tentang penulisan di blog. Saya perkenalkan guru yang dimaksudkan iaitu Puan Zaila Mohamad.
.
.
Bersama puan Zaila atau lebih mesra dipanggil Mekla, beliau telah buat 1 kumpulan khas untuk pelajar-pelajar asas blog. Setiap pelajar a…

Tamargo Tablet Supplemen Kurma No.1 Malaysia

Image
"5 SEBAB KENAPA SUSU BADAN TERJEJAS"
Saya nak share, mesti  kita pelik kan lepas bersalin susu kejap je ada pastu terus takde smpai nak kena top up dgn susu formula, tapi ada org susu meriah lepas bersalin. Punca utama tapi ramai orang tak ambil tahu ialah : KESEDARAN.

.
Bagi kebanyakan wanita, masalah sebenarnya ialah penghantaran, bukan penghasilan. Mereka menghasilkan susu yang banyak tetapi disebabkan bayi mereka tidak dapat melekap dengan baik dan tidak menyusu dengan efektif, bayi tidak memperolehi susu yang secukupnya.


Buah dada dicipta untuk menghasilkan susu bagi memenuhi keperluan bayi anda. Lebih banyak bayi anda menyusu, lebih banyak susu yang anda akan hasilkan. Sekiranya bekalan susu anda menurun pada satu-satu masa, beberapa perkara akan dapat dikesan, iaitu, anda akan:


[✔️]  Mengalami puting yang pedih dan mengalami kesakitan semasa menyusukan
[✔️] Mempunyai bayi yang mengantuk dan perlu dirangsang untuk menyusu.
[✔️] Bayi anda kerap menggunakan puting, dan ini …

10 Idea Praktikal Bisnes Surirumah di tahun 2017

Image
Ada lagi yang masih tercari2 idea untuk bisnes 2017 ni kan? Masih belum terlambat untuk sesiapa saja memulakan bisnes dari rumah. Seakan-akan trend pula sekarang kan =)
.

Bertuah suri zaman ni tau, sebabnya nak buat bisnes bukannya susah dah sekarang. Tak perlu keluar modal duit untuk beli stok barang pun takpe. Hanya mulakan je dari agen dropshipper.
.

Ayat2 iklan pun mudah je nak buat sekarang. Hanga copypaste je dari product owner yg uols deal tu. Gambar pun just download je dari diorang.
.

Apa lagi kesusahan utk berbisnes zaman ni? Takde lagi alasan sebenarnya kan. Yang penting cuba je sampai dapat hasil jualan pertama. Sebenarnya hasil jualan pertama itu lah peransang untuk kita buat lagi dan lagi dalam bisnes ni.
.

Oklah saya nak berkongsi IDEA sedikit untuk Bisnes Surirumah tahun 2017. Kenapa bisnes servis yang saya tekankan? Ini kerana kebanyakan bisnes servis tidak melibatkan modal ‘stok’, risiko lambakan stok bawah katil juga dapat di elakkan. Namun ada co…

Resepi Udang Masak Merah dan Sayur Campur Masak Lemak

Image
Hai lately suka pulak nak snap2 gambar makanan dan kongsikan resepi. Resepi yg saya buat mostly memang cara yg mudah, cepat, dan rasa dia tepat ikut selera lidah ;)


Ok now proceed kepada resepi hari ni. Ni juadah nak buka puasa hari ni. Resepinya simple tapi nak buat tu jadi huru hara sikit dgn anak2 yang asik2 nakkan uminya ini. Papa dah balik kerja barulah lega nak masak dgn aman hee..check it out!



Resepi Udang Masak Merah
8 ekor udang (gaul garam + kunyit utk digoreng). 4-5 sudu besar Cili kering yang di blend. 1 1/2 labu bawang besar. 3 ulas bawang putih. 3 sudu besar sos cili kimball. Sedikit garam ikut citarasa sendiri. Sedikit perencah cap hilal. 3 sudu gula. *Minyak ikut kesesuaian nak menggoreng udang dan menumis.
Steps udang goreng:
Udang yang di gaul garam + kunyit di goreng sekejap je dgn api yg besar. Agak2 kulit udang dah merah boleh angkat, jgn bagi lama nanti isinya tak fresh. Ketepikan dulu udang ni.
Step sambal tumis: 
1. Blend Bawang besar + bawang putih. 2. Tumis ba…

Resepi Japanese Cheesecake Cara Mudah Tanpa Guna Tepung

Image
Wahh baca tajuk pun dah rasa macam tak sabar nak buat kek ni kan. Let's straight to the point bebeh. Bahan-bahan dan sukatan:
120 g Cream Cheese  120 g Coklat Putih (saya kurangkan kpd 100g saja sebab tak suka manis) 3 biji telur
Alatan : Loyang kek saiz 6 inci Baking Paper  Mixer Oven

Cara-caranya:
1. Panaskan oven pada suhu 170 C dulu. Sambil tu lekatkan baking paper yg disaluti minyak ke tapak loyang dan dikeliling loyang. Kena buat ni awal2 supaya nanti mudah nak masukkan bancuhan ke dalam loyang terus ye.
2. Pecahkan dan asingkan putih telur dan kuning telur. Putih telur letak dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti ais dulu. 
3. Double boil coklat putih. Didihkan air dalam kuali, kemudian letak coklat putih yang dipecah-pecahkan ke dalam mangkuk lain. Mangkuk tu pula letak dalam kuali yang isi air. Kacau hingga coklat putih tu cair.
4. Campurkan cream cheese ke dalam coklat putih yang sedang dilembutkan guna kaedah double boiler. Kacau sebati.
5. Angkatkan dari dapur dan masukkan kunin…

Susun atur dalam rumah cara praktikal dan simple

Beberapa minggu ni mood mengemas sangat lah power, maklumlah sejak kurangkan aktiviti kat facebook tu, rasa banyak pula masa dapat di penuhi dengan aktiviti dalam rumah bersama anak2.
Sebenarnya saya nak share tips2 simpan barang ala malas. Ahaha. Iye, tips ni paling sempoi, simple, solutionable ahaha. Saya ni bukan yang jenis rajin menyusun selalu nak bagi kemas, lap2 habuk setiap hari, no no no. 
Saya lebih suka yang praktik, maksudnya benda tu mudah utk saya kemas semula bila selerak. Saya suka jimatkan masa. 
1-  bahagian ruang tamu, saya suka minimakan perabot. Minimakan color, kalau banyak color boleh jadi pening mata tengok. Saya tak suka bunga, kalau buat syarat naikkan seri rumah hanya boleh ada sejambak je. Tapi kalau yang jenis hiasan daun hijau tu akak very the like heee =D

2- Rumah saya dah tak guna tv. Ini khas untuk tumbesaran minda anak2 saya. Saya sorok tv. Kalau nak tengok sekali sekala je, tu pun tengok melalui handphone atau tab sebab mudah nak sorok lepas tu.
Punc…

Tips grafik design tanpa adobe photoshop/illustrator

Image
Hai, sy nak share tips buat grafik design tanpa menggunakan adobe photoshop/illustrator. Disebabkan laptop sy dah takde software tersebut (😂) maka sy cari inisiatif lain utk buat design.

Sy ni bukan pro ye..sy just buat atas dasar minat saje...dulu belajar pun basic2 je masa kat uni, then byk try error2 saje, n skrg ni berguru pun dgn youtube je la hehe. So kalau tak perfect jgn la di kecam..dh lama tak asah otak buat grafik ni, lagi pun ni bukan major biz sy.


Tips ni just utk org yg takde software adobe saje ye..tapi lebih baik ada, sebab baru la cool hehe.

Mesti ramai peniaga2 online kecil-kecilan yg terhad bajetnya utk upah grafik designer. Kadang2 tu just nak buat cover photo je, tapi terpaksa keluarkan duit juga.

Okaylah, kat bawah ni few design yg sy buat tanpa guna adobe. Ni guna online software je. Fuhh lega tau semua di atas talian je.



Kalau nak guna canva dot com pun boleh juga, tapi kat situ more to drag n drop je. Tapi jika nak edit image yg menyerupai adobe photoshop, s…

Tips Memperbaiki Diri Kita Setiap Masa

Image
Pada mulanya saya dapat doa ini daripada suami, sebagai inisiatif beliau supaya beberapa doa di tampal di dalam rumah kami. Hatta doa makan sekalipun dia minta ditampal di dinding meja makan.

Kenapa se-simple2 doa pun nak di tampal? Sebab kita ni manusia yang alpa. Yang leka. Yang sering lalai. Asbab menampal doa di dinding rumah adalah sebagai peringatan buat kami, supaya dapat menjadi tabiat setiap kali melakukan sesuatu disertakan dengan doa. Alhamdulillah, sejak beberapa doa ditampal, kami jadikan tabiat untuk membacanya especially doa masuk tandas, hihi :D


************************
Dalam aktiviti harian mesti kita tak lari dari kelam kabut, especially kalau surirumah yang ada anak2, sambil tu berbisnes online lagi, sambil tu nak masak lagi, nak urus rumah lagi, nak layan anak2 lagi, nak layan customer lagi.

Ada masa memang rasa huru hara hidup. Ada masa jadual aktiviti lari dari yang dirancangkan. Ada ibu2 yang bagus bab2 menguruskan hal rumahtangga. Ada juga ibu2 yang masih bunt…

Azam surirumah 2017

Welcome 2017!!

Hai suri semua, dah ada ke azam tahun 2017 ni? Ke recycle semula azam tahun2 lepas je? Hihi...actually saya pun dah tak ingat apa azam saya tahun lepas, kalau nak ikutkan apa achievement yang telah saya capai tahun lepas tu takde la banyak pun, lagipun tahun lepas aktiviti saya limited sikit. Yelah, mak buyong kan masa tu, makanya kena la slow and steady sikit aktiviti.

Masa pregnant anak ke dua masa tu, berat sikit la cabaran-cabaran yang saya lalui. Bermula dengan morning sickness yang teruk selama 2-3 bulan pertama. Haiiih, terbaring je la saya masa tu. Kesian kat Adli anak sulung saya, dah la baru umur setahun 8 bulan masa tu, saya pula tak dapat nak bagi perhatian sepenuhnya pada dia. Waktu tu lah saya terpaksa umpan Adli dengan IPad 😭😭. Dan bermula waktu tu lah dia ketagih Ipad beberapa purnama 😂. Ok berbalik pada cerita asal ye, dah banyak dah lari tajuk ni..bila dah start menulis memang macam-macam pulak idea terkeluar 😛😛.

Saya nak cerita pasal achievement …