Posts

Showing posts from December, 2010

ulat bulu

seorang rakan beritahu,
biar kenal perangai buruk seseorang dulu baru kita betul2 kenal dia.
maksudnya biarlah berkawan dulu, kenal betul2 perangai dia.
ni belum kenal lg perangai dah nak move ke step seterusnya.

telinga dah lali dgn ayat2 yg menggelikan telinga.
ayat2 yg sangat fake sebenarnya,
ayat2 yg tak mencerminkan diri seseorang sebenarnya.
kenapa perlu utk mengayat? kenapa perlu utk memuji?
kenapa perlu utk i-always-be-there-for-you walaupun sebenarnya hati kau sgt2 tak hingin pun utk itu.hah3..
sangat2 lali utk org mcm tu.
hati pun dah jd kebal utk menerima ayat2 cinta seperti itu.

tapi..tapi..
aku sgt suka jika,
perangai buruk, perangai tak semenggah,
perangai bangang, perangai hodoh,
perangai sengal, perangai tah hape2,
tu semua diketahui semasa proses berkawan tu sendiri.
sebelum timbulnya perasaan syok sampai tak hengat kat seseorang.
pelik tak?pelik tak?

hish...rimas la ayat2 geli nih.
huh~fuh~duh~

bersangka baiklah..

pertama kali org tanya secara serius tentang perkara yg serius.
walaupun aku jawab dengan serius tapi jawapan aku dikatakan tak serius.
aku bukan artis nak kena jawab no komen.

***************************
kadang tertanya,
kenapa tuhan selisihkan perasaan ini,
tapi, lama2 aku kena berfikir positif.
aku yakin, kalau bersangka baik dengan tuhan,
tuhan akan bg jawapan yg terbaik.
dan itulah yg terjadi.

aku tak perlu nak tangisi sesuatu kehilangan,
yg nyata bukan milik aku,
kerana milik aku itu kepunyaan yg atas juga,
Dia berhak menentukan siapa2 yg layak utk dipunyai.

yg tahu rahsia hatiku hanya Allah..

jumaat

Semalam kakak ipar bgtahu keputusan PMR twins dia..
takpe, PMR hanya lah PMR.
PMR hanya nak tentukan bidang mana kita nak bawa nanti.
memang sgt2 penting sebab dari situ kita akan bawa bidang tu hingga ke universiti.
yeke? aku dulu amik je pure science..takde pun bwk smpai U.

takpe lah kak,
belum tentu PMR bagus, SPM bagus..
mcm saya...hehehe.tu yg nk bgtau ayat tu hari tu kat kakak ipar..tapi segan ngn diri sendiri.
salu PMR bagus ni dia dah rasa form 4 tu mcm tahun honeymoon utk dorang.
yg pemalas mcm aku ni akan buang kerajinan utk belajar ms form 4..konon2nya nanti masuk form 5 cover la balik silibus form 4.tu la masalah org pemalas..mcm aku dulu.hehe.
yela, ms nk PMR bukan main ngadap buku dlm bilik..bkn main smngat.
alhamdulillah result cemerlang ms tu...

tapi bila masuk form4...aku sudah terdedah dgn anasir2 luar..pegh..mcm mana la nk elakkan anasir2 tersebut berleluasa di peringkat sekolah, terutamanya org melayu yg sgt lemah kekuatan mindanya.

masa tu org ckp jiwa muda lagi, mahukan hibur…

ni lah realiti kita..

Jika kau berlapang dada,
membuka hati,
menerima dengan redha,
pasti kau dapat lalui,
setiap jalan yg kau tempuhi.

Kau memilih,
Kau menginginkannya,
Kau lah yg akan menanggungnya.

Siapa kau,
Utk hidup tanpa kesusahan,
tanpa tangisan,
tanpa kerinduan,
tanpa bencana,
tanpa derita.

Siapa pula,
yg meringankan kesusahan,
menghentikan tangisan,
mengubati kerinduan,
memberhentikan bencana,
melepaskan derita.

Mengapa kau menangisi,
Meratapi, menghina diri,
Sedangkan nikmat yg kau perolehi
Masih banyak hingga tidak terhitung dgn jari.

p/s: Sedaya upaya ku mahu sedar diri.

Kahlil Gibran- Kehidupan

KEHIDUPAN

Engkau dibisiki bahawa hidup adalah kegelapan, Dan dengan penuh ketakutan, Engkau sebarkan apa yang telah dituturkan padamu penuh kebimbangan, Kuwartakan padamu bahawa hidup adalah kegelapan jika tidak diselimuti oleh kehendak, Dan segala kehendak akan buta bila tidak diselimuti pengetahuan, Dan segala macam pengetahuan akan kosong bila tidak diiringi kerja, Dan segala kerja hanyalah kehampaan kecuali disertai cinta, Maka bila engkau bekerja dengan cinta, Engkau sesungguhnya tengah menambatkan dirimu, Dengan wujudnya kamu, Wujud manusia lain Dan wujud Tuhan. (Kahlil Gibran- KEHIDUPAN)

***********************************************

p/s: Kerana kau hidup, Tuhan berikan mu Kehidupan itu.

Kahlil Gibran- Cinta Yang Agung

Cinta Yang Agung

Adalah ketika kamu menitikkan air mata dan masih peduli terhadapnya,
Adalah ketika dia tidak mempedulikanmu dan kamu masih menunggunya dengan setia,
Adalah ketika dia mulai mencintai orang lain dan kamu masih bisa tersenyum sambil berkata,

''Aku turut berbahagia untukmu''

Apabila cinta tidak berhasil,
Bebaskan dirimu,
Biarkan hatimu kembali melebarkan sayapnya dan terbang ke alam bebas lagi,
Ingatlah,
Bahwa kamu mungkin menemukan cinta dan kehilangannya tapi..
Ketika cinta itu mati,
Kamu tidak perlu mati bersamanya,
Orang terkuat bukan mereka yang selalu menang,
Melainkan mereka yang tetap tegar ketika mereka jatuh.
(Kahlil Gibran- Cinta Yang Agung)

boleh caye ke google translation?hahaha

केनापा मालाम इनी तक मकाम मालाम-मालाम यग लें?
सेरबुत लाक पुलक मनुसिअ२ यंग मलस अकू नक् लायन॥
तह...तकड़े हटी नक लायन.....
ओव्ह...नपे ला पेरासान जड़ी बेगिनी?

तक्तौ नपे रसा काम नक् मरह२ जे सजक अखिर२ नि...
इस्क३...
अदाकः सलाह उत्क मेरसा बेगिनी?
दह लामा तक रसा तेर्सेक्सा जीवा मचम नि॥
इबारत मचम केना तिन्ग्गल दगन सेसोरंग...
हूहू॥

मचम तक पटुत जे नक रसा मचम नि॥
पटुत के तक पटुत?
तुहन... अकू नक् कुअत...
नक लवन पेरासान मचम नि...
अकू नक् जलन पेंयेलेसियन॥
अकू तेर्सिक्सा दगन एमोसी इनी॥

सेमोगा अकू लेबीह तबाह...
लेबिः कुअत...अकू बोलेह हदापिन्य...

*******************************************
sekarang ni aktiviti sgt rutin. dah mcm diprogramkan lak. lama2 jadi mcm robot..
tp beza robot ngn aku, robot tkde perasaan. haha. kalo apa2 jd kt robot pun dia bkn tau nak rasa apa2. kalau lapaq pun dia tkda gaduh nk p cari mkn ka..pa ka...

woo woo wooo..malam ni bintang tak kelihatan.
hujan kn..mana nk nmpak..
hujan lak bkn renyai2 tp lebat..sampai nk bah gak la..tp tak pun...

******************************************

aktiviti kedua adalah …

HATI..

Mak cakap, kalau api takleh lawan ngan api. Kalau panas mcm mana pun, biar je la sejuk sendiri. Diam tu lebih baik..
Pong pang pong pang kena tarbiah tadi..................

***********************************
Ada org tanya pasal 'merisik' tu..
hehe. tu cuma teaser (<--klik ni) je la..dah padam dah pun post tu..takut ada kekeliruan nanti.
teaser tu macam nk intro sesuatu mende la..bukan pasal merisik nk meminang tu..haiyoo..
disebabkan teaser merisik tu dah di padam, makanya takde apa2 lah nak di intro nanti.
Ada ke aku nak dirisik....bertuah betul badan kalau betul kan? =)

***********************************
OH HATI,
OH HAYATI,
HATI-HATI,
DENGAN HATI.....
=)

bayang-bayang, terbayang-bayang, dibayangi..

Image
Terhenti seketika perjalanan,
Kata hati dikuatkan,
Tak sanggup membawa perasaan,
Yang tak mungkin akan berkekalan.

Firasat menang atas ku,
Walau cuba menafikannya,
Hati tetap menolak
Walau diri sendiri terluka.


p/s: Setiap dari kita ada salah masing2. Biarlah Tuhan menghukum atas kehendak-Nya. yg penting, redha dan mengakui kesilapan lalu....semoga dapat melawan bisikan syaitan..susah kan??
****************************************













dah maju sikit jengka ni..

Kasi panjang sikit Oooooo untuk arini....
sgt2 teruja hari ni sebab kat bandar jengka dah ada celcom point utk bayar broadband. tak de la susah payah lagi nak kena deposit duit pastu balik rumah buat cimb click..walopun kena clik je utk bayar bil tapi still kena gi bank gak kan..bihtu duit tu nk dtg dr mana lak kan kalo tak kena masukkan dulu...

lagi kasi panjang Oooooooo untuk arini...
tiba-tiba bil broadband boleh mencecah rm100 lebih. pehal lak aku tnya kat akak celcom tu padahal bil spatutnya rm68 je. dengan nada memahami, akak celcom tu ckp ni mesti dealer yg jual brotband masa aku beli dlu tu tak sebut psl charge permulaan yg kena bayar oleh setiap customer. dgn kata lain apek jual brotband tu dah kencing aku hidup2 la..sial punya apek. nasib baik ko masuk neraka. ada la dlm 30 something aku kena bayar. hah. malas aku nak bayar lagi. first thing first. yg penting aku leh online kt rumah.

masuk ni dah kali ke 2 la aku kena kencing ngan pencacai2 C***** buka booth kat tepi2 jalan n dl…