percubaan pertama utk projek


Semalam buat pertama kalinya aku gi photo shot (utk projek) dengan menggunakan dslr aku tu merangkap 'bf' aku yg terbaru.ehe. lokasinya cuma dataran pahlawan. cuma 1-2 kawasan je aku gunakan, sbb utk percubaan biarlah guna tempat yg sama sebab tak nak buang masa sangat. pergi pun naik bas, so tak banyak masa la nak merayap banyak tempat.


Ni gambar bumbung ruangan dalam dataran pahlawan. pedulikan org sekeliling..aku berdiri kat tgh2 tu sambil snap gambar bumbung tu.


Gambar air pancut ni aku dah lupa guna fast or slow shutter speed..sebab aku memang confuse bab2 tu. tapi kebanyakan gambar agak tak menjadi la utk buat projek. takper..practice makes perfect kan..aku mmg berpegang pada ayat tu.



Lokasi pertama kat dataran pahlawan kat tempat kolam ikan yang ada air pancut tu.banyak gambar yang di ambil menggunakan shutter speed dan aperture yang berbeza, dan banyak gak la gambar yang tak menjadi. sebelum gi shoot aku cuma study sket2 je pasal shutter speed n aperture..so bila dah sampai lokasi otak jadi buntu sebab terlupa camne nak amik shot yang menarik..er seriusly semalam aku ngan kawan aku main tibai je amik gambar.hehe! ramai gak orang kat kolam ikan tu,dan aku ngan kawan aku tu mmg anggap tak der satu manusia pun kat situ. so kami buat la kolam tu mcm hak milik kami..haha!

Dah puas posing kat DP aku pun gi la MP..situ tak shoot gambar pun cuma gi makan n tgk movie jer...cerita Transformers!haha..aku baru je tgk semalam selepas bape minggu cerita tu kuar kat panggung. tapi smalam agak full gak la manusia yg nak tgk robot2 beraksi.serius..memang lawak,canggih dan tak boring langsung!


Kalau nak tgk gambar aku ngan kawan aku tu gi kat kisah yattie. hehe :)

Comments

duez said…
air tu ko pakai slow shutter.semua antara gambar tuh out of focus,kecuali gambar last,ok skit.gambar 1st,over expose.he he he..tu je komen dari aku as a DSLR owner yg xreti2 lagi nih.Gud luck with 350D!
- G O R O - said…
Practices makes perfect... Pengalaman mematangkan kita...
kaSyah said…
sis..bagus2... bagi aku lawa.

ohh dataran pahlawan..jauh sampai ke melaka.

tggu beberapa hari ni.. :P
Yattie Nopiah said…
duez,
ooh..out of focus yek.
ok aku try lg pasni.
yg pasal over or under expose tu pun aku tak reti nak adjust2 lagi..ehe
tenkiu bro sbb sudi ngomen :)

goro,
yep..sy pun ngah blaja nak jd perfect ni..

kasyah,
ala kat situ alang2 leh lepak2 baik aku kuar g shoot.
next week kat pantai lak..
mungkin kat kelebang..
sape2 nak ikut btau la aku..ehe.
shutterspeaks said…
asal aku nak komen je blog ko neh, mesti ada gangguan hehe..

semalam aku g melaka ko tahu. aku lalu dpn uitm tuh, tp tu la, ko kedekut, aku mintak nombot xnak kasi, kalau x leh join makan ikan bakau n shooting.

baru pakai kejap da leh eksperimen dgn TV tuh kira ok lah tuh... gambar air pancut tuh shutter ko x cukup laju utk freeze kan air tuh, kalau tujuan ko nak freezekannya lah. apa2pun, nak belajo SLR ni mmg bkn skjp, tu blm masuk custom functions lagi.

tips yg aku selalu bagi sebelum lompat ke Mod M (Manual), cuba pakai mode P dulu, tgk apa kamera nyer setting, then ubah ke M, gunakan kamera setting pada mod P tadi sebagai rujukan
kaSyah said…
nak ikut. tapi ko belanja aku bole?

turun la sini..lagi best ..haha
kamarul said…
dulu aku penah gak tgk ade geng2 masscom kot dgn lect diorg kt puncak tgh amik gambar kt kandang. memula tgk tak phm gak aku. apa jadahnya amik gambar restoran org nih. hehehe..
Ceera said…
belajar photography ker?
Yattie Nopiah said…
shutter,
aik..bila ko mintak no aku nye.
len kali sblom dtg mlake roger ar aku dlu melalui emel..haha.
aku mmg ngidam nk mkn ikan bakau nih..ehe.

yg air pncut tu mmg aku nak freezkan dia..tu ar aku nk cuba n cuba lagi bg nmpak perfect :)

oh..nnt aku try guna mode p dulu.
aku guna m tu pun sbb ikut buku.


kasyah,
ala..duit da menyusut la.
x dpt nk blanje ko..
tp nk dtg ckp la.
kat sane mgkin lmbt lg aku nk gi.


kamarul,
mesti yg ko tgk tu ade kawan2 lama aku gak..uhu rindu mereka!
bese ar tu nak shoot sumanya nmpak pelik. aritu aku sampai bersila tepi kolam sbb nak shoot air pancut :)

ceera,
bkn photography..
amik subjek photo communication je under masscomm.
DiaHarris said…
dh tgk transformer? *sigh* i blom dpt tgk lagi lar..
Yattie Nopiah said…
diaharris,
g la tgk..mmg beshh!
zool said…
Dataran pahlawan..
aku penah singgah sekali..
dan rasanya tak menarik untuk aku yang bukan kaki shopping..
banyak sangat tempat berbelanja kat melaka sekarang nie...
jejaka said…
ala.... apsal xamik pic aku.. tgk wayang pn xajak gak... uwaaa.... kakakaka....

Popular posts from this blog

Senarai Barang Keperluan Ibu & Bayi di Hospital

Minyak Herba Asmak Vs Ubat Batuk

10 Idea Praktikal Bisnes Surirumah di tahun 2017