Posts

Showing posts from January, 2017

Tips grafik design tanpa adobe photoshop/illustrator

Image
Hai, sy nak share tips buat grafik design tanpa menggunakan adobe photoshop/illustrator. Disebabkan laptop sy dah takde software tersebut (😂) maka sy cari inisiatif lain utk buat design.

Sy ni bukan pro ye..sy just buat atas dasar minat saje...dulu belajar pun basic2 je masa kat uni, then byk try error2 saje, n skrg ni berguru pun dgn youtube je la hehe. So kalau tak perfect jgn la di kecam..dh lama tak asah otak buat grafik ni, lagi pun ni bukan major biz sy.


Tips ni just utk org yg takde software adobe saje ye..tapi lebih baik ada, sebab baru la cool hehe.

Mesti ramai peniaga2 online kecil-kecilan yg terhad bajetnya utk upah grafik designer. Kadang2 tu just nak buat cover photo je, tapi terpaksa keluarkan duit juga.

Okaylah, kat bawah ni few design yg sy buat tanpa guna adobe. Ni guna online software je. Fuhh lega tau semua di atas talian je.



Kalau nak guna canva dot com pun boleh juga, tapi kat situ more to drag n drop je. Tapi jika nak edit image yg menyerupai adobe photoshop, s…

Tips Memperbaiki Diri Kita Setiap Masa

Image
Pada mulanya saya dapat doa ini daripada suami, sebagai inisiatif beliau supaya beberapa doa di tampal di dalam rumah kami. Hatta doa makan sekalipun dia minta ditampal di dinding meja makan.

Kenapa se-simple2 doa pun nak di tampal? Sebab kita ni manusia yang alpa. Yang leka. Yang sering lalai. Asbab menampal doa di dinding rumah adalah sebagai peringatan buat kami, supaya dapat menjadi tabiat setiap kali melakukan sesuatu disertakan dengan doa. Alhamdulillah, sejak beberapa doa ditampal, kami jadikan tabiat untuk membacanya especially doa masuk tandas, hihi :D


************************
Dalam aktiviti harian mesti kita tak lari dari kelam kabut, especially kalau surirumah yang ada anak2, sambil tu berbisnes online lagi, sambil tu nak masak lagi, nak urus rumah lagi, nak layan anak2 lagi, nak layan customer lagi.

Ada masa memang rasa huru hara hidup. Ada masa jadual aktiviti lari dari yang dirancangkan. Ada ibu2 yang bagus bab2 menguruskan hal rumahtangga. Ada juga ibu2 yang masih bunt…

Azam surirumah 2017

Welcome 2017!!

Hai suri semua, dah ada ke azam tahun 2017 ni? Ke recycle semula azam tahun2 lepas je? Hihi...actually saya pun dah tak ingat apa azam saya tahun lepas, kalau nak ikutkan apa achievement yang telah saya capai tahun lepas tu takde la banyak pun, lagipun tahun lepas aktiviti saya limited sikit. Yelah, mak buyong kan masa tu, makanya kena la slow and steady sikit aktiviti.

Masa pregnant anak ke dua masa tu, berat sikit la cabaran-cabaran yang saya lalui. Bermula dengan morning sickness yang teruk selama 2-3 bulan pertama. Haiiih, terbaring je la saya masa tu. Kesian kat Adli anak sulung saya, dah la baru umur setahun 8 bulan masa tu, saya pula tak dapat nak bagi perhatian sepenuhnya pada dia. Waktu tu lah saya terpaksa umpan Adli dengan IPad 😭😭. Dan bermula waktu tu lah dia ketagih Ipad beberapa purnama 😂. Ok berbalik pada cerita asal ye, dah banyak dah lari tajuk ni..bila dah start menulis memang macam-macam pulak idea terkeluar 😛😛.

Saya nak cerita pasal achievement …