Tips grafik design tanpa adobe photoshop/illustrator



Hai, sy nak share tips buat grafik design tanpa menggunakan adobe photoshop/illustrator. Disebabkan laptop sy dah takde software tersebut (😂) maka sy cari inisiatif lain utk buat design.

Sy ni bukan pro ye..sy just buat atas dasar minat saje...dulu belajar pun basic2 je masa kat uni, then byk try error2 saje, n skrg ni berguru pun dgn youtube je la hehe. So kalau tak perfect jgn la di kecam..dh lama tak asah otak buat grafik ni, lagi pun ni bukan major biz sy.


Tips ni just utk org yg takde software adobe saje ye..tapi lebih baik ada, sebab baru la cool hehe.

Mesti ramai peniaga2 online kecil-kecilan yg terhad bajetnya utk upah grafik designer. Kadang2 tu just nak buat cover photo je, tapi terpaksa keluarkan duit juga.

Okaylah, kat bawah ni few design yg sy buat tanpa guna adobe. Ni guna online software je. Fuhh lega tau semua di atas talian je.



Kalau nak guna canva dot com pun boleh juga, tapi kat situ more to drag n drop je. Tapi jika nak edit image yg menyerupai adobe photoshop, sy suggest guna https://pixlr.com/editor/.

Lagi satu, kalau rasa belum gigih utk mengadap pc lama2 semata2 utk design, uols boleh la upah grafik designer. ramai yang power2 kat dalam fb ni, just search je la...hehehe..kalau nak minta sy buatkn pun boleyyy ;D

Comments

Popular posts from this blog

Senarai Barang Keperluan Ibu & Bayi di Hospital

Minyak Herba Asmak Vs Ubat Batuk

Tamargo Tablet Supplemen Kurma No.1 Malaysia