Fobia?

Mari peluk dulu..haha!

Fobia? Ia bukan sejenis penyakit, kalau rasa pun memang tak sakit, dan juga bukan sejenis gangguan mental. Yang pasti, ia adalah perasaan takut akan sesuatu. Takut hantu? Adakah itu juga perasaan fobia?tak tau la..

Ini bukan satu assignment dari pensyarah untuk cari apakah itu fobia. Tapi ini adalah perkongsian tentang
ketakutan kita pada apa² saja. Pendek kata, fobia aku dan fobia kau. Mahu berkongsi? Tinggalkan komen kau lepas ni :)



Spesis di atas ni namanya ulat bulu. Paling aku takut untuk melihat bentuk badan dan pergerakannya. Kerana bila melihatnya, badan ku akan geli geleman. Pengalaman dinoda oleh ulat bulu banyak sekali. Paling terakhir, semasa di kampus, spesis tersebut telah berjaya naik ke lutut aku. Dasar ulat bulu gatal!!



Ini pula sejenis reptilia yang memang pemalas. Asal makan je tidur. Memang tak layak untuk jadi pemimpin rumah tangga. Kenapa aku fobia? Spesis tersebut serta ular² yg lain pernah melawat masuk dlm rumah aku iaitu di dalam bilik air. Dan, spesis tersebut juga pernah hadir dlm mimpi aku. Kawan aku cakap, ada org nak pinang aku kalau mimpi ular..takder pun...???





Ini pula adalah cacing. Habitatnya dalam tanah. tapi boleh hidup juga ye dalam tanah pun. Kenapa aku fobia? Kerana aku tak boleh melihat apa² objek yang badannya fleksibel serta kenyal. Jika tidak, aku akan menjerit. Tidak pernah dinodai oleh haiwan tersebut kerana dia tak gatal,kecuali menggelikan.





Ni pula haiwan terbesar yg paling aku takut. Tiada pengalaman dinodai bersama² paus itu kerana tak logik dia ada di sekeliling aku. Hanya pada mimpi..ya, aku pernah mimpi paus yg sangat besar semasa aku kecil. Dan ia beri kesan psykologi kat aku..aku takut untuk melihat haiwan² yg besar itu..kecuali gajah.

Post kali ini juga adalah untuk mengajar aku supaya jangan geli atau takut pada haiwan² tersebut. Ini sebahagian drpd cara untuk mengurangkan fobia aku pd mereka. Harap² lepas ni aku lebih macho pabila nampak haiwan tersebut tanpa menjerit dan berlari².

Comments

sankai said…
yang paling geli ialah ulat bulu itu....erkk...2 lagi sepatutnya dalam list..cicak dan lelabah...ngeeee...
Syafrizal said…
paling takut sekali ular la apa lagi... meremang tengok ular hehe
Yattie Nopiah said…
sankai.
dah pasti ulat bulu tu mgelikan kan.
ouh..aku suka tgk cicak.comel sgt!
aku hanya benci sarang lelabah tu!

syafrizal.
ye..mmg meremang tgk ular.
yg plg takut ular hitam yg berkilat2 tu.
Azhar Ahmad said…
Pertamanya, terima kasih menjenguk saya di Teratak.

Keduanya, takde gambar lain kah? Adeh geli geliman tengok cacing tu... Yuckkkkk
kaSyah said…
ulay bulu n cacing mmg aku geli.

tapi aku mmg minat gila ngan ular. belum ada kesempatan nak bela je. nak jaga ular pun senang..haha
Yattie Nopiah said…
Azhar,
terima kasih gak sbb lawat kt sini.
hoho,kerana nampak geli la sy letak gmbar cacing tu.
tgk lama2 mmg geli!!

kasyah,
laki pun geli kt ulat bulu n cacing?
bela ular lagi snang dr bela awek kan..haha.
xbyk karenah!
NezJoe said…
saya takut dengan lada

wekk pedas tak best!
hihi
shutterspeaks said…
erkkk... lagu kaer tuh lagu rock ker? :-p miahahaha....

aku pun ada mende yg aku fobia, tp aku xnak cter hehe. ko takut tak ulat bulu berkaki dua yattie?
Yattie Nopiah said…
nezjoe.
woah..takut ngan lada?
ape lada tu da buat kat ko?
ehe..

shutter.
er..apekah??
segan2 lak xnk share fobia ko,bro!
yeah,ulat bulu berkaki 2 paling aku benci dan nyampah!!!!
zaki said…
best siut ada lagu sound track cam ni...di susuli dgn gamabr yang menawan hati....macam tgk fear factor pun ada gak... he he
Yattie Nopiah said…
zaki.
er..lagu kaer dgn gambar yg menakutkan tu sesuai digandingkan ke?haha..
alan zed said…
hurm, saya takut ular. entah mengapa. geli kot ? hehe.
WaWa said…
aku.. err.. geli.. dgn.. ular.. kan dulu ade cite snake on the plane tu? erk.. aku rase nak muntah bile tgk cite tu.. pastu badan aku mcm lain mcm.. rase mcm byk ular dtg kat aku.
Yattie Nopiah said…
alan.
ee..ular juga menakutkn!

wawa.
ko mmg takut giler ek!
nnt aku adiahkn ko ular nk smpena bday ko aritu >:] muahaha!
Ceera said…
saya paling tak suka ular, euwwwwwwwwww... menyampah tahap gaban...

ulat bulu, takpe la... cacing pun ok lagi, leh main2... hahaha, apakah???
arephyz said…
teringat ular tedung masuk rumah, berjaya ditgkap oleh bomba,

selang 10 ari selepas tu, masuk lg sekor (pasangan dia kot) time ni aku yg jumpa, dia berdiri depan aku, pendek je ular ni, setgh lengan, aku masa tu dua2 tgn penuh pegang jug ngan cawan nak minum.. pelahan2 aku berundur.. ular tu tak buat apa2 (alhamdulillah) dia terus pergi kat tempat ular yg 1st nyorok..

masa ular tu berdiri dpan aku tak tau apa yg aku rasa... dua langkah je tu..
Yattie Nopiah said…
ceera,
hoho..ular pnah ngorat awk ye smpai naik nyampah ni.ehe
terer la tu da blh main ngn cacing..eeeeee!

apis,
aku pnah dgr gak kalo kite bunuh sekor ular tu nnt pasangan dier dtg carik.
huhu.xley bygkan ko bhadapan ngn tedung..hebat la ko undurkan diri ms 2..
kamarul said…
aku fobia dgn awek2 cun..
arephyz said…
yattie, masatu tak tau rs takut ke ape... macam kosong je..
Ceera said…
Yes, ular ngurat saya dalam mimpi... huhu...
Yattie Nopiah said…
kamarul,
nape begitu?
salu dikecewakan ngn awek cun ke?
tp aku x :)

apis,
msti blank kan.
sbb tu ular tu blah cmtu je.
kalo ko gelabah sure dia dah patuk ko.

ceera.
haha,tu tandanya awk nk kena ngorat la tu ngn seseorg.haha!
aarin said…
gambo cacing tu real betul, rasa cam tgk kat depan mata jer, beso lak gambonya...
arianna adrizal said…
adeh.. gelinyer tgk!!
Yattie Nopiah said…
wahai gadis2 aarin dan arriana,
mmg tujuanku utk menggelikan org pun.
haha.
WaWa said…
plz aa.. ular & kucing. haha.. ada la benda yg aku tak suka. haha. kalo ko nk kasik aku ular sbg hadiah, bek tak pyh. terima kasih la atas niat baik ko tu, tapi x pe. haha.
Yattie Nopiah said…
xbaik mnolak pemberian aku..
wahaha >:)
jejaka said…
Oh.... what a wonderful this kind of animals... i'm so love it... ekekeke.... Auwwwww!!!!
Yattie Nopiah said…
jejaka,
suka eh..aummmm!!
Anonymous said…
quote: "Kenapa aku fobia? Kerana aku tak boleh melihat apa² objek yang badannya fleksibel serta kenyal. Jika tidak, aku akan menjerit. Tidak pernah dinodai oleh haiwan tersebut kerana dia tak gatal,kecuali menggelikan"

Ler..eleehhh..geli konon... tengok daripada favourite music n movies, yattie bukan fobia takut, tapi fobia tak dapat...yang kental dan kenyal itu jadi idaman kan..kan..kan..
Salam Hormat,

Perkenalkan, saya Endy. Kebetulan (Alhamdulillah) saya menguasai sebuah teknik yang diberi nama SEFT (Singkatan dari Spiritual Emotional Freedom Technique). Teknik ini saya pelajari dari penemu dan pendiri SEFT, yaitu Ahmad Faiz Zainuddin. Beliau sekarang terus mengembangkan Teknik SEFT. Untuk itu ia mendirikan LoGOS Institute (www.LoGOS.co.id). Teknik ini mengklaim mampu mengatasi semua keluhan fobia dibawah ini (InsyaaLloh).

Mulai takut Air – Hydrophobia,
Takut Agama – Theologicophobia,
Takut Alat Kelamin – Kolpophobia,
Takut Aliran Udara – Aerophobia,
Takut Alkohol – Methyphobia,
Takut Alkohol – Potophobia,
Takut Amnesia – Amnesiphobia,
Takut Anggur – Oenophobia,
Takut Angin – Ancraophobia,
Takut Angka – Arithmophobia,
Takut Angka 13 - Triskaidekaphobia,
Takut Angka 8 – Octophobia,
Takut Anjing – Cynophobia,
Takut Anjing Laut – Lutraphobia,
Takut Anus – Rectophobia,
Takut Api – Arsonphobia,
Takut Api – Pyrophobia,
Takut Awan – Nephophobia,
Takut Ayam – Alektorophobia,
Takut Ayan – Hylephobia,
Takut Badut – Coulrophobia,
Takut Bahan Kimia - Chemophobia,
Takut Bangunan Tinggi – Batophobia,
Takut Banjir – Antlophobia,
Takut Bapak Tiri – Vitricophobia,
Takut Batu Nisan – Placophobia,
Takut Bau Badan – Bromidrosiphobia,
Takut Bau Bauan – Olfactophobia,
Takut Bau Busuk – Autodysomophobia,
Takut Bawa Mobil - Amaxophobia,
Takut Bawang Putih – Alliumphobia,
Takut Bayangan – Sciaphobia,
Takut Bebas – Eleutherophobia,
Takut Belanda – Dutchphobia,
Takut Benang – Linonophobia,
Takut Benda di Sebelah Kanan – Dextrophobia,
Takut Benda di Sebelah Kiri – Levophobia,
Takut Berantakan – Ataxophobia,
Takut Berbicara – Laliophobia,
Takut Bercinta – Malaxophobia,
Takut Bercinta – Sarmassophobia,
Takut Berdosa – Hamartophobia,
Takut Berfikir – Phronemophobia,
Takut Berita Baik – Euphobia,
Takut Berjalan – Stasibasiphobia,
Takut Berjanji – Enissophobia,
Takut Berkotbah – Homilophobia,
Takut Berlarut – Apeirophobia,
Takut Bersenggama – Coitophobia,
Takut Bertanggung Jawab – Hypegiaphobia,
Takut Binatang – Zoophobia.
Takut Binatang Liar – Agrizoophobia,
Takut Binatang Melata – Herpetophobia,
Takut Bintang – Astrophobia,
Takut Bintang – Siderophobia,
Takut Bintang Berekor – Cometophobia,
Takut Bom Atom – Atomosophobia,
Takut Boneka – Pediophobia,
Takut Boneka Bersuara Perut – Automatonophobia,
Takut Bosan – Xerophobia,
Takut Botak – Phalacrophobia,
Takut Buang Air Besar – Rhypophobia,
Takut Buku – Bibliophobia,
Takut Bulan – Selenophobia,
Takut Bulu Ayam – Pteronophobia,
Takut Bunga – Anthophobia,
Takut Bunga Es – Pagophobia,
Takut Bungkuk – Kyphophobia,
Takut Burung – Ornithophobia,
Takut Buta – Scotomaphobia,
Takut Cabut Gigi – Odontophobia,
Takut Cacing – Helminthophobia,
Takut Cacing – Scoleciphobia,
Takut Cacing Pita – Taeniophobia,
Takut Cacing Pita Babi – Trichinophobia,
Takut Cahaya – Photophobia,
Takut Cahaya dari Utara – Auroraphobia,
Takut Caplak – Phthiriophobia,
Takut Cemburu – Zelophobia,
Takut Cermin – Catoptrophobia,
Takut Cina – Sinophobia,
Takut Corak Baru - Cainophobia
Takut Daerah Perbatasan – Claustrophobia,
Takut Daging – Carnophobia,
Takut Dagu – Geniophobia,
Takut Danau – Limnophobia,
Takut Darah – Hemaphobia,
Takut Debu – Amathophobia,
Takut Debu – Koniophobia,
Takut Demam – Febriphobia,
Takut Demam – Fibriophobia,
Takut Demo – Daemonophobia,
Takut dengan Seks – Erotophobia,
Takut Dewa – Zeusophobia,
Takut Di dalam Rumah – Oikophobia,
Takut di Ejek – Katagelophobia,
Takut di Hipnotis – Hynophobia,
Takut Di pandang – Opthalmophobia,
Takut Diabaikan – Athazagoraphobia,
Takut Dibatasi – Merinthophobia,
Takut Dibenci – Melophobia,
Takut Dicekik – Pnigophobia,
Takut Dicuri – Cleptophobia,
Takut Dihukum – Mastigophobia,
Takut Dihukum Berat – Rhabdophobia,
Takut Dikubur Sendirian – Taphephobia,
Takut Diluar Ruangan – Spacephobia,
Takut Dingin – Cheimaphobia,
Takut Dingin – Psychrophobia,
Takut Dinilai Negatif – Socialphobia,
Takut Diracun – Toxicophobia,
Takut Dirampok – Harpaxophobia,
Takut Disentuh – Aphenphosmphobia,
Takut Disentuh - Chiraptophobia,
Takut Disentuh – Haphephobia,
Takut Disuntik – Trypanophobia

Jadi bagi siapapun yang mengalami kasus ini, silahkan saja datang ke LoGOS Institute. Setiap hari Minggu (jam 10:00 - 13:00) ada Preview Gratis mengenai SEFT ini. Bisa langsung coba terapinya juga. Jangan kuatir. Free of Charge. Syaratnya, Anda tinggal ketik NAMA ANDA kemudian kirimkan ke SMS Center LoGOS Institute di 081807788120. dan langsung datang di Hari Minggunya dengan Alamat : Jl. Raya Jatiwaringin No. 24 Kavling K. Jakarta Timur. Telp. 021-86605151 ext 0. Penjelasan mengenai SEFT juga bisa dilihat di http://LOGOSSEFT.Blogspot.com
Semoga Informasi Ini Bermanfaat
Salam Sejahtera
Wassalam Wr. Wb.,

Endy Fatah Joesoef
http://logosseft.blogspot.com/
Hp. 0818991915

Popular posts from this blog

Senarai Barang Keperluan Ibu & Bayi di Hospital

10 Idea Praktikal Bisnes Surirumah di tahun 2017

Minyak Herba Asmak Vs Ubat Batuk