jumaat

Semalam kakak ipar bgtahu keputusan PMR twins dia..
takpe, PMR hanya lah PMR.
PMR hanya nak tentukan bidang mana kita nak bawa nanti.
memang sgt2 penting sebab dari situ kita akan bawa bidang tu hingga ke universiti.
yeke? aku dulu amik je pure science..takde pun bwk smpai U.

takpe lah kak,
belum tentu PMR bagus, SPM bagus..
mcm saya...hehehe.tu yg nk bgtau ayat tu hari tu kat kakak ipar..tapi segan ngn diri sendiri.
salu PMR bagus ni dia dah rasa form 4 tu mcm tahun honeymoon utk dorang.
yg pemalas mcm aku ni akan buang kerajinan utk belajar ms form 4..konon2nya nanti masuk form 5 cover la balik silibus form 4.tu la masalah org pemalas..mcm aku dulu.hehe.
yela, ms nk PMR bukan main ngadap buku dlm bilik..bkn main smngat.
alhamdulillah result cemerlang ms tu...

tapi bila masuk form4...aku sudah terdedah dgn anasir2 luar..pegh..mcm mana la nk elakkan anasir2 tersebut berleluasa di peringkat sekolah, terutamanya org melayu yg sgt lemah kekuatan mindanya.

masa tu org ckp jiwa muda lagi, mahukan hiburan, mahukan pengaruh2, mahukan style (hah!)...memang sgt klaka ms dolu2.

ok berbalik pada citer tak semestinya PMR tak bagus, SPM pun tak bagus.
selalunya, budak yg PMR tak bagus ni akan lebih menyesal n lebih bersemangat nk belajar ms form 4. dorang nak buktikan yg dorang boleh buat masa SPM nanti.

to Adik-Abang,
maksu teringin benar nk tgk adik-abg gi Al-Azhar..
tapi, mungkin tinggi sgt keinginan maksu ni..
asalkan Adik-Abang dapat masuk U mana2 pn takpe..nanti blh jadi anak buah yg ke dua dpt masuk universiti. Nisa pun dah masuk U.
walaupun maksu tak brapa nk pandai mcm korang, tp maksu sgt nk tekankan education.
kalau boleh cari ilmu masa belajar tu. bukan setakat hafal bab yg nk masuk exam je.
jgn jadi mcm maksu ok..maksu mungkin ada kesilapan teknikal sikit ms mula2 masuk dlu.hehe.

ingat ea..kalau kita gagal pun,
kita boleh cemerlang dalam bab lain.
jgn terlalu sempit dlm kehidupan ni.
nanti dah masuk u, kita lagi terdedah dgn kehidupan.
dan masa tu lagi banyak perkara yg boleh buat kita gagal atau berjaya.
kita pilih je.kalau nk berjaya..kita ada jalan dia. mcm tu gak kalau nk gagal..kita dah tau jalan dia.
yg penting semangat tu kena ada. jgn mudah kalah dgn kelemahan yg ada.

utk adik-abang,
jadilah lelaki yg berani. bukan berani ngorat perempuan ye dik! ;p
berani sebagai lelaki islam. berani melawan nafsu. berani mengawal kemarahan. berani merendahkan ego. berani menghormati keluarga. dan mcm2 berani yg baik2 lagi.
yg penting jgn berani menangis ye :)
alhamdulillah, maksu tgk adik abg di didik dgn agama yg baik..gatal ngorat2 pmpuan tu bese la..remaja la katakan..hehe.

tu saje la..tacing lak kang...

Comments

Popular posts from this blog

Senarai Barang Keperluan Ibu & Bayi di Hospital

10 Idea Praktikal Bisnes Surirumah di tahun 2017

Minyak Herba Asmak Vs Ubat Batuk