Nikon D40 SLR Camera



Seperti yang diharapkan, aku nak beli Nikon D40 SLR Camera ni untuk semester 3 nanti. Aku tak boleh beli sekarang sebab duit belum masuk. Duit gaji ke?ehee..kerja pun tak, nak tunggu gaji lak..aku tunggu duit pinjaman la..eheh..tu je la sumber kewangan aku untuk camera ni..tapi bertujuan untuk subjek Photo Comm aku gak la nanti.

Aku tak reti nak review sangat pasal camera nih. Sebab semua tu boleh didapati secara details http://www.dpreview.com/news/0611/06111603nikond40handsonpreview.asp . Atau dengan kata lain, aku tak reti sangat nak ulas² tentang kehebatan camera ni. Kalau diizinkan Tuhan, aku beli la camera nih. Kalau tak, terpaksa la beli yang murah², tapi kalau ada yg baik hati dan murah hati tu, hadiahkan lah untuk birthday aku yg ke-20 masa January,12 aritu..ahahaha!

Ni kesimpulan yg boleh dibuat pada Nikon D40. Check it Out..

Key features
  • 6 megapixel DX format CCD (1.5x FOV crop, as D50)
  • Nikon Image processing engine (as D80 / D200)
  • 3D Color Matrix Metering II, 420 pixel sensor (as D80 / D50)
  • New Multi-CAM530 three area AF sensor
  • ISO sensitivity range 200 - 1600 plus HI 1 (3200 equiv.)
  • Custom Auto ISO (selectable maximum ISO, minimum shutter speed)
  • 2.5 fps continuous shooting (as D50), unlimited in JPEG
  • No status LCD, new LCD monitor based status / settings screens
  • Help suggestions on LCD monitor (eg. scene too dark, try using flash)
  • Large 2.5" 230,000 pixel LCD monitor
  • Bigger viewfinder view (x0.8 magnification, 95% coverage)
  • Short shutter lag and viewfinder blackout
  • Support for SDHC (SD cards over 2 GB in capacity)
  • In-camera retouching
  • D-Lighting (shadow / highlight enhancement)
  • Red-eye reduction
  • -Trimming
  • -Monochrome
  • -Filter effects
  • -Small picture
  • -Image overlay
  • USB 2.0 with PTP and Mass Storage device support
  • Very compact, light body (smaller, lighter than D50)
  • Improved menu user interface (as D80 / D200)
  • New EN-EL9 Lithium-Ion battery (7.2V, 1000 mAh)
  • New 'Version II' AF-S DX 18-55 mm kit lens

Comments

kasyah said…
Wahh..nak beli D40 SLR .. semoga tercapai cita2 tu..
Ahmad Syazani said…
yea..semoga berjaya dapat kamera Nikon D40 SLR tuh yer...
Terima kasih kak kerana comment page saya..hehe
kamarul said…
salam kenal. thanks sudi jengah ke blog sy. :)
berapa ribu kamera nih? huhu..
Yattie Nopiah said…
memang teringin nak beli..tunggu dapek duit la..ehee..hrp2 dapat beli yek:p
Yattie Nopiah said…
ahmad syazani,terima kasih gak sbb comment kt page sy :)

kamarul,huhu..camera tu dlm rm2200 cmtu ar..kira yg plg murah la tu :(

Popular posts from this blog

Senarai Barang Keperluan Ibu & Bayi di Hospital

Minyak Herba Asmak Vs Ubat Batuk

10 Idea Praktikal Bisnes Surirumah di tahun 2017