Tips untuk Penganggur Sebulan

Siapa kata duduk rumah saja x boleh buat duit? Ok, hari ini aku akan cuba kongsi tips untuk dapatkan duit dengan cara yang berkesan tapi lambat la.ehehe. Tapi tips ni hanya untuk orang² yang tak bekerja, asik dok rumah saja, dan ayah dia x bagi dia kerja time cuti sem ni..ahahaa :)

1. Elakkan untuk berinteraksi secara SMS dengan kawan². Ini untuk mengelakkan anda top up credit anda apabila credit habis. Alhamdulillah,hampir sebulan aku tak top up kecuali semalam.

2. Buat satu perjanjian MOU antara mak dan anda melalui kerja² rumah. Apabila anda buat kerja rumah, mak akan bayar upah sket. Contoh, basuh baju mak sebeban, sapu rumah hari², dan apa saja bentuk kerja rumah asalkan ada persetujuan dan persefahaman antara kedua belah pihak.

3. Elakkan untuk bersuka ria, shopping, dan berjalan² di bandar. Ini dapat menyelamatkan setiap sen duit anda daripada keluar untuk berbelanja.

4. Biasakan diri anda untuk memerap jer dalam rumah supaya nafsu untuk anda keluar berjalan² menggunakan duit semakin hilang.

5. Pinjam VCD/DVD pada jiran² sederet dengan rumah anda supaya anda tak rasa bosan duduk dalam rumah tanpa melakukan apa² aktiviti kecuali online..(tips ni aku xpernah buat yek)

6. Kalau boleh jangan ada sebarang hubungan intim dengan sesiapa dalam masa anda bercuti ni. Konfem duit anda jimat!hahaahahah >: ] gelak setan!

7. Online selalu! Ini dapat menghilangkan rasa bosan anda dalam rumah. Bil hujung bulan sampai anda buat² insaf je la...

8. Kalau ayah anda nak tukar duit kecil, cakap saja duit anda x cukup untuk ditukar. Pasti ayah anda x kisah untuk beri duit 'besar' kepada anda.. >: ]

9. Sentiasa call abg anda yg paling anda rapat. Dan minta dia hulur² sikit duit sebab dia x pernah bagi anda duit. Pasti dia akan bagi pada anda nanti.

10. Kalau x boleh juga cara di atas, anda digalakkan untuk bekerja saja..lagi afdal :)

Peringatan: Tips ini hanyalah sekadar suka-suka saja. Jika tak menjadi, itu hanyalah kesilapan anda sendiri. :)

Comments

shadowX_19 said…
uih.. best tul tips die nih.. tapi susah gak kalo nak berjimat camtu.. kalo seblun dua tu leh a tahan. masuk 3 bulan kompem serender..
Yattie Nopiah said…
shadowx_19,
trima kasih utk komen pertama awk..
hihi..sy boleh btahan sbulan jek..
lepas ni xtau la..ahah..
tp kalo awk nk try 3bln pe salahnye..aha;p
MR.azlieJR said…
hiks.. tips yg besh!!

aku pon x sedar yg aku tgh pakai tips2 nie!! huhuhu..

yg paling relevan skali yg call abg n akak utk mintak sponsor!! ahaks...
Yattie Nopiah said…
mr.azliejr,
tQ for ur first comment :)
haha..ingat sy sorg je yg ikut tips ni..

nasib awk baik sbb awk ade kakak..
kalo prmpuan,dorg pemurah sket kan..ahaha!!
kasyah said…
sangat menarek tips yg diberi. beberapa tips sudah dipraktik dan dah dapat idea yang baru. nanti nak try no 8 tu...hehe.

tapi no 2 tu macam tak ikhlas la buat keje kat umah..huhu

berdasarkan pengalaman tip no 1,3,4,6,7 memang terbukti berjaya..

yeah!!
Yattie Nopiah said…
kasyah,
hahaa..mnarik kn tips2 suma tu.
tp ramai yg x nmpak kot..
huahuaaa..

tips no 2 tu kan kena ada persefahaman..so tpulang la nk anggap iklas ke x..

tmbah la lagi tips lain..
ley jd kaya hnya dok dlm umah..
huahua..
Azwan said…
11. bukak komputer, lompat dari blog ke blog
Yattie Nopiah said…
azwan,
haha..ley dpt duit ke lompat dr blog ke blog?haha
hai ttie
Jeff dh tinggalkan myspace
ok goodluck
nice knowing u
cee yaaa...
arephyz said…
erk.. tlg mak basuh baju pon minta
upah? :)
Yattie Nopiah said…
npe?xboleh eh..
xpe...mak sy orait je psl suma ni:)

Popular posts from this blog

Senarai Barang Keperluan Ibu & Bayi di Hospital

10 Idea Praktikal Bisnes Surirumah di tahun 2017

Tamargo Tablet Supplemen Kurma No.1 Malaysia