Senarai Barang Keperluan Ibu & Bayi di Hospital

Hari ini saya nak kongsikan senarai barang keperluan bayi dan ibu yang nak bersalin untuk di bawa ke hospital. Mesti ada ibu tengah pening taktau nak bawa apa semasa di hospital nanti. Dan pasti juga ramai ibu yang excited nak prepare barang2 untuk di bawa ke hospital kan? Mcm saya juga la haritu, masa tu kandungan 37week lagi saya dah prepare, teruja dan tak sabar2 sangat. Padahal anak dah masuk 2 orang dah, tapi keterujaannya macam first time mommy je heheh. 

Checklist Barang Mama

Checklist Barang Bayi
                                                  
Checklist Barang Lain2

Ok senarai ini yang penting2 ye, pastikan ibu tandakan setiap senarai yang dah ada, ini memudahkan ibu membuat persiapan untuk barang yang masih belum dibeli lagi. Jika ada yang terkurang atau terlebih dalam senarai ni, ibu boleh je adjust sendiri barang apa dan berapa banyak nak di bawa. Macam saya suka lebihkan barang supaya boleh back up untuk situasi yang kita tak dapat kawal nanti. Contohnya jika anak kena kuning, mungkin akan ditahan beberapa hari di wad, dan macam2 lagi situasi yang tak kita jangkakan. Selamat Bersalin ye ibu2 :)





Comments

Popular posts from this blog

10 Idea Praktikal Bisnes Surirumah di tahun 2017

Minyak Herba Asmak Vs Ubat Batuk